Archive for March, 2009

Teama de a munci!

Monday, March 30th, 2009

Se pare ca in actuala conjunctura a Economiei foarte multi dintre semenii nostrii si-au pierdut si acel AVANT muncitoresc de …. a MUNCI (a se citi A FACE BANI!); De ce?; Probabil ca din dorinta de nu pierde mai mult sau ca PRETEXT ca e marea CRIZA se observa o delasare in toate domeniile de activitate! REALISM sau SNOBISM??

Oriunde mergi, cu oricine vorbesti, auzi numai scaderi de Vanzari, somaj, lipsa bani de Investitii si toate scuzele de a se opri din activitate sau a reduce spre minim efortul de redresare! Peste tot, aceasta perioada ne arata un lucru MORBID si lipsit de SENS – E CRIZA! Cand se termina? Cand ne apucam de lucru?….sau e teama de a munci? Daca aveti alte sentimente, mai vesele decat ceea ce vedem zilnic astept sa mi le impartasiti pentru a scapa de acest PRIVEGHI al Economiei!

CRIZA – necesitati si lacomie!!

Friday, March 20th, 2009

Am dat peste un Comentariu cu care sunt de acord si mi s-a parut extrem de bine facut in a puncta Deficientele avute de catre Societate si care a trimis LUMEA in haos-ul Economic actual; astfel, gasiti mai jos acest Comentariu ce mi se pare Genial si doresc sa-l imparatasesc cu voi:

“Este clar pentru toata lumea ca trecem printr-o perioada dificila, atat in Romania, cat si la nivel global. Cauzele actualelor probleme internationale si nationale se pot reduce la 2 cuvinte: LACOMIE si NESABUINTA. LACOMIA se vede din atitudinea intregii societatii de a obtine MAI MULT si MAI REPEDE. NESABUINTA sau imprudenta reiese din NERESPECTAREA sau respectarea partiala a REGULILOR scrise si nescrise care guverneaza diverse aspecte ale vietii.

La nivel international, lacomia se vede, in special, in mediul financiar, unde factorii de conducere au introdus tot felul de produse si practici care sa ii ajute sa obtina vanzari si profituri fenomenale pe termen scurt, si astfel sa primeasca bonusuri si premii enorme. Multi dintre acesti factori de conducere stiau de la inceput care vor fi urmarile acestui comportament, dar au sperat sa nu fie ei cei afectati. Imprudenta vine din faptul ca toate aceste institutii fnanciare au norme si reguli care sa semnaleze si sa impiedice astfel de pericole, dar cei care aveau responsabilitati in aceste zone nu si-au facut treaba. Din cauza globalizarii si a produselor financiare foarte complexe, carora li se poate pierde urma, intreg sistemul financiar a fost afectat. Fiecare institutie care a cumparat un produs foarte sigur conform agentiilor de rating internationale si cu randament foarte bun, in momentul in care a descoperit ca ceva este putred, in loc sa prezinte public respectiva problema, asa cum este obligata, si sa isi asume pierderea;a spalat si impachetat frumos produsul putred, a obtinut un rating foarte bun pentru el si l-a vandut mai departe cu o promisiune de profit fantastica. Din lacomie au intrat in joc o gramada de alte firme de la societati de asigurari, la societati de administrare a pensiilor si pana la investitori privati.

In Romania, ar fi interesant sa vedem cum s-a manifestat lacomia si nesabuinta STATULUI, FIRMELOR PRIVATE, BANCILOR si a POPULATIEI.

Statul a folosit banii obtinuti in ultimii ani in consum neproductiv (salarii, premii, masini, calatorii) care nu a adus nici un beneficiu celor care au platit acesti bani, in loc sa ii investeasca in proiecte de interes public generatoare de fluxuri constante de bani la buget si de munca pentru multe firme romanesti. In plus, a afisat o siguranta debordanda cu privire la viitorul luminos al tarii, chiar si dupa aparitia unor semnale clare de criza. Mai mult, statul isi permite nesabuinta de a fi, probabil, cel mai mare rau platnic din economia romaneasca, dar care si permite sa puna pe butuci afaceri construite cu truda, la cea mai mica intarziere de plata catre el. Nu de putine ori aceste intarzieri sunt provocate tocmai de banii neincasati de la stat.

Firmele private au facut imprudenta de a crede ca perioada infloritoare din ultimii ani nu se va sfarsi in viitorul apropiat si astfel ca si-au permis cheltuieli necontrolate, si de multe ori nejustificate pentru afacerea respectiva. Mai mult, afacerile romanesti au fost create si gandite, doar pentru cresteri puternice, astfel ca actualele conditii de piata, de crestere redusa sau chiar recesiune, demonstreaza ca majoritatea oamenilor de afaceri romani nu erau pregatiti pentru un astfel de scenariu si nu fac nimic constructiv pentru a iesi din aceasta situatie. Sunt multe firme care si acum viseaza la profituri enorme si nu sunt capabile sa se adapteze la noile conditii de afaceri.

Bancile au un comportament care demonstreaza ca principalul interes este profitul imediat, fapt aratat si de profitul de peste un miliard de euro obtinut de bancile din Romania in 2008. Astfel, bancile au alimentat cu credite negarantate un consum disproportionat si si-au asumat riscuri enorme pe categorii de clienti si pe categorii de produse cu probleme majore in cazul producerii de schimbari economice, financiare si sociale, doar pentru atingerea unor obiective de vanzari si de profit trasate de conducerile lor. Angajatii bancilor au fost atrasi in acest joc prin tot felul de sisteme de remunerare atractive in functie de volumele de credite acordate, unii dintre ei trecand, din lacomie, dincolo de regulile impuse si necontrolate, doar pentru a obtine beneficii si mai mari pentru ei. Putini dintre ei au fost, insa, avertizati sau sanctionati de sistemele de control prezente in banci. Aceasta stare de fapt duce, pe luna ce trece, la portofolii de credite din ce in ce mai deteriorate pe care bancile se chinuie in prezent sa le insanatoseasca.

Lacomia populatiei reiese din faptul ca au solicitat si au si obtinut de cele mai multe ori drepturi banesti mult peste valoarea muncii prestate. Sunt de notorietate salariile multor angajati de la stat care castiga AVERI pentru o munca de NIMIC. De asemenea, este foarte cunoscut in Romania ca salariile au crescut mult peste productivitatea muncii. In plus, populatia a accesat credite plecand de la premise nerealiste, in ceea ce priveste veniturile obtinute in prezent si perspectivele viitoare, ceea ce denota imprudenta. Pentru ca tabloul sa fie complet, trebuie spus ca banii din credite au mers, in general, in consum, adica multa lume a mancat si baut astazi toti banii pe care ii va face in urmatorii cinci sau zece ani.

Toate aceste dezechilibre majore au dus la o CORECTIE BRUTALA, pe care o simtim cu totii in aceasta perioada.

Pentru a trece de aceasta perioada dificila si a evita aparitia uneia noi in viitor, avem nevoie de doua lucruri: REGULI ce trebuie respectate si OBIETIVE CLARE, atat pentru termen scurt, dar mai ales pentru termen lung.

Exista multe pareri conform carora regulile duc la birocratie, iar aceasta impiedica dezvoltarea societatii. Pe de alta parte ceeea ce se intampla in prezent in Romania, atat in mediu public, cat si in cel privat, este cel mai bun exemplu ca birocratie poate sa existe si fara reguli. Prin urmare, este necesara o birocratie minimala care trebuie dezvoltata pentru atingerea obiectivelor oricarei entitati, fie ca este familie, asociatie de orice fel, institutie publica, companie privata sau banca”

Cam asta cred eu despre CRIZA!!!

Primavara….concedierilor!

Monday, March 9th, 2009

Am fost “mustrat” ca nu scriu mai des pe acest Blog, dar am stat si am meditat caci e mai bine mai rar decat sa devin JURNALIST de profesie!:)

Astfel, nu pot sa nu remarc, cum inceputul acestei Primaveri …a mai adus o serie de Noutati in Domeniul Multinationalelor – CONCEDIERILE, incepute la aparitia zorilor CRIZEI acum se afla in plin avant, avant ce va scuti anumite companii  sa dea explicatii de “REDUCERI de PERSONAL” si astfel isi pot re-aranja pasii firesti pentru marirea Productivitatii Angajatilor! Intrebarea este pana UNDE si CAT!

Stim (sau macar banuim), cum in majoritatea Corporatiilor sunt “pozitii” chiar si de top, in care acei oameni sunt “Mortii Vii” adica acele persoane care a obisnuit Managementul firmelor ca ei sunt acolo si pot deveni indispensabili in cazul plecarii lor, sau chiar si mai rau, acele persoane de care s-a “UITAT”, si care oricat de dornice ar fi ele sa contribuie la PROSPERITATEA FIRMEI sunt trasi pe dreapta deoarece “SI-AU FACUT VEACUL”, iar persoanele demise , culmea, nu sunt de acest TIP! Se dau afara oameni de pe pozitii importante (chiar daca nu sunt decat suport pentru LANCEA companiei) si oameni care au tacut si si-au facut treaba! Cred ca acum cel mai important este sa Livram CIFRE (numere) de Persoane, caci da bine, nu? Peste tot, pe unde umblu, aud aceste scenete, si ma intreb daca sunt reale – toti si-au adus aminte ca trebuie sa faca COST CUTTING – chiar daca acesta este Principiul FUNDAMNENTAL in Afaceri!

Probabil, dupa cum se aude peste tot in aceste momente, in lumea Business-ului, lucrurile se vor reaseza iar perioada de mijloc sau de apus a acestei CRIZE este inca foarte departe – nu se vede nici macar “LUMINITA DE LA CAPATUL TUNELULUI” atat de necesara! Partea buna a acesteia probabil este ca: ne va face sa gandim mai simplu si cu mai multa CHIBZUIALA inaintea de a semna ceva Acte! 

Vom vedea cum va incepe aceasta PRIMAVARA! Pentru mine…cred ca e OK!